tisdag 30 november 2010

Flying Dog Brewery - K-9 Cruiser Winter Ale


Till min förtjusning fann jag öl i Gröna kiosken från ett av mina favoritbryggerier. Det är för mig ett måste vid varje besök på Stockholm Beer Festival att ta mig allt de har att erbjuda från Flying Dog Brewery. Sen att de kan ha gjort en av de godaste ölen någonsin med Gonzo och Hunter S. Thompsons motto "Good people drink good beer" gör inte saken sämre. K-9 då? Flying Dog levererar som vanligt klart godkända öl. Frisk och fräsch med tydlig beska men samtidigt viss sötma i smaken. För att vara 7,4% så har Flying Dog maskerat spriten väl med god smak. Denna kommer garanterat att drickas mer av i vinter. Hoppas nu på att Systemet fortsätter leverera Flying Dog till butikerna och inte bara genom beställningssortimentet.

Mattes betyg: 7,5
Patas betyg: 7,5


Samuel Adams - Winter Lager

Skamligt egentligen att det tog sån tid att recensera en öl från Samuel Adams. Nu blev det dock en. En vinterlager. Hade väl förväntat mig rätt kraftfull smak med tung maltkänsla i. Detta för att det är en julöl och för att det är Samuel Adams. Fick väl inte direkt någon av förväntningarna uppfyllda. Däremot inte sagt att det var till ölens nackdel. Winter Lager smakade friskt och fruktigt och var allmänt bekväm i munnen. En öl som man skulle kunna dricka fler av under vinterhalvåret.

Mattes betyg: 6,5
Patas betyg: 7

söndag 28 november 2010

Gambrinius - Dr Thompsens Pilsner

Den här pilsnern är brygd i Kil i Värmland och levererades till mig upptappad från fat till petflaska. Jag har vid tidigare tillfällen provat brygder från detta bryggeri, då i samband med personalfester. Hittills har jag aldrig blivit besviken på Kilspöjkarnas maltiga drycker. Så mina förväntningar var ganska höga och det kan nämnas att Gambrinius levererade. Det enda som saknades hemma i soffan var lite skum, allt bubbel hade försvunnit på vägen hem. Pilsnern var som jag tycker en pilsner ska vara - lättdrucken, men denna hade en stor skön beska. I doften finns spår av fruktig citrus. Bedömd som en pilsner får det mycket väl godkänt och jag tror jag kommer få leta länge på systemet innan jag hittar en pilsner som når ens i närheten samma standard.

Patas betyg: 7,5
Mattes betyg: 7,5

Mattes tillägg: Jag fick skum... Väldigt lite, men jag fick det. Tjoho! Gött!

Jämtlands Bryggeri - Postiljon

Ännu en mycket god dryck från Jämtlands bryggeriet. Denna gång en brygd de kallar för SPA, strong pale ale. Smakmässigt finns en skön beska, lite torkad frukt och en mycket härlig bränd smak, som jag gillar skarpt. Eftersmaken sitter i en stund vilket är bra, då kan ju alen njutas under längre tid (det går ju att smutta längre på varje klunk). Betygsmässigt är den enligt mig snäppet bättre än kusinen Pilgrim, detta beror nog mycket på det där brända. Postiljon kommer att inhandlas med jämna mellanrum i framtiden.

Mattes kommentar: Instämmer med Pata med skillnaden att jag har svårt att avgöra vilken som är godast av Pilgrim och Postiljon.

Patas betyg: 7,5
Mattes betyg: 7

tisdag 16 november 2010

S:t Eriks - IPA

S:t Eriks rättfärdigar sig efter en tidigare besvikelse i form av sommarlager om jag minns rätt. Kommer ihåg att S:t Eriks i somras valdes för den annorlunda flaskan. Det är fanemej mer regel än undantag att det är misstag numero uno vid val av alkohol att gå efter flaskans utseende...

Men den här gången var det ett undantag. Man slås av en kraftig humlearom som är signifikant för ostindiefararölen. Humlen går även klart i smaken tillsammans med en tydlig beska. Den marknadsförs på etiketten som en amerikansk IPA. Nja. Helt ok är den, men inte i som de amerikanska godsakerna trots valet av generösa mängder med amerikanska humlesorterna Centennial och Amarillo. Lite klen för en amerikansk IPA med 5,3% kanske?

Mattes betyg: 6,5
Patas betyg: 6

Patas kommentar: Funkar alldeles utmärkt. Men jag gillade inte alls flaskans utformning, då jag provade den direkt ur flaskan, kan detta ha sänkt mitt betyg lite.

måndag 15 november 2010

Jämtlands Bryggeri - Hell

- It's a helluva beer -

Fortsätter i det sataniska temat. Den här gången är det Jämtlands Bryggeri som står för en klassiker, Hell. Sammanlagt 20 guldmedaljer under de senaste nio Stockholm Beer Festival talar sitt tydliga språk om att det inte är någon pissöl enligt en stor mängd öldrickare.

Den doftar mycket humle och har en härligt gyllene färg så här efter en lång och hård arbetsdag. Det som slår mig vid första smakprovet är att den inte alls är lika brödig i smaken som lageröl i regel kännetecknas av. Den är mer syrlig och humlen slår igenom rejält och man slås av en ganska rejäl beska. Den är helt enkelt en förbannat god lager. Även om Lager 77 fortfarande står som herran på täppan när det gäller lagerkategorin. Av Jämtlands Bryggeris egna sorter placerar sig Hell strax bakom den något mindre prisbelönade Pilgrim.

Mattes betyg: 7
Patas betyg: 6,5

lördag 13 november 2010

Bryggeriet Djævlebryg - Son of Nekron

20 års jubileum för Panteras klassiker Cowboys From Hell. Vad passar bättre än att köra ett helvetes-tema även på ölen därtill? Hittade Son of Nekron från Djævlebryg. Ett mikrobryggeri som har gjort mig nyfiken bara pga namnet och deras slogan: Satans gode øl. Priset på ölen har dock fått mig att tveka vilket medfört att de i regel hunnit försvinna från hyllan på Systemet innan jag bestämt mig för att jag ändå vill prova en. Den här gången tänkte jag: Va fan! Ta den jäveln nu. 50 spänn är ju billigare än en blaskig pissöl på krogen.

Jag kan bara konstatera att mitt val var helt jävla rätt! Vilken satans god öl! Totalt kolsvart med klar rökig och bränd doft med nyanser av kaffe, soja och choklad. Dessa dofterna är även påtagliga i den kraftfulla smaken. Mjuk och balanserad eftersmak. Det här är en blivande favorit på kalla, mörka höstkvällar. Betyget sänks något av prislappen. Ölen är tyvärr bara tillfällig på Systemet så skynda på!

Mattes betyg: 8,5





De Dolle Brouwers - Arabier

Det var ett tag sen jag tog mig en belgare. Så vid veckoslutets glädjeshopping inhandlades två stycken varav denna, Arabier, provades först. Belgarna verkar ha en förkärlek till starka öl. Starka öl som ändå inte har den förväntat starka alkoholsmaken. Utan de smakar fortfarande gott. Den här var en av de klenare belgarna på ynka 8%.

Kan väl börja med en liten parentes att jag aldrig varit med om en öl som skummat så jävligt som denna. Det blev BARA skum i hela glaset vid tappning och tog närmare 10 minuter innan jag kunde fota ölen för att visa på dess färg. En hel del jästfällning.

Arabier är en belgare på så vis att det märks i smak och även doft, det är kraftfullt och komplext. Arabier misslyckas dock kraftigt med att dölja den starka alkoholhalten i smaken. Det kombinerat med en antydan av grapefrukt som jag tycker smakar för jävla vidrigt illa gör att ölen inte hamnar på någon topplista hos mig.

Mattes betyg: 2,5

fredag 12 november 2010

Slottskällan - Red Ale

Det här kan utvecklas till en trevlig liten bekantskap. Slottskällan lyckas med att brygga en god röd ale och så länge Murphys Red inte går att köpa på bolaget väljer jag nog denna, ifall jag ska dricka en röding. Den har en bra beska, fyllighet och är ganska söt. Betyget hade dock kunnat bli högre ifall de hade valt en rakare och enklare väg det verkar som de försökt få in så mycket smaker som möjligt i ölen. Men den passar med all säkerhet mycket bra som måltidsdryck till rejäla kötträtter.

Patas betyg: 6

Nils Oscar - God Lager


Ännu en brygd från Nils Oscar avsmakades härom dagen, denna gång en lager. Som vanligt levereras en stabil dryck från världsmästarna. Doften som når snoken har en liten bränd ton och där finns även malt. På flaskan uppger bryggeriet att de har tagit fram en mörkare malt och i smaken tycker jag mig känna detta. Smaken passar mig alldeles utmärkt, den består bl.a. av skön beska och det där lite brända.

Patas betyg: 7
Mattes betyg: 7,5

torsdag 11 november 2010

Guiness - Extra Stout

Kraftfullare än den "enkla" stouten. Mer rostad ton och brända nyanser i smaken men fortfarande så förbannat krämig och mjuk. Helt enkel mycket mer Guiness på ett jävligt bra sätt. Det är bara miljön och glada irländarna som saknas för full pott.

Mattes betyg: 9,5
Patas betyg: 10

Patas kommentar: Jag håller med om allt min kollega över skriver. Men jag måste ge denna full pott. Detta är ju smaken alla de andra önskar att kunde skapa, eller att de gjorde det först.

fredag 5 november 2010

Brakspear - Oxford Gold

Detta är en ale jag återkommer till med jämna mellanrum. Jag tycker den passar bra om det ska drickas flera öl en kväll. Det är inte en öl jag skulle välja om jag bara skulle dricka en öl. Doften fylls med malt och torkad frukt. Den är ganska fyllig och lagom besk. En ganska lättdrucken ale som passar lika utmärkt bredvid grillen som en på en höstfest.

Patas betyg: 6
Mattes betyg: 6,5

Brewdog - Nanny State

Detta är alltså en alkoholfri brygd och absolut mycket bättre än många av de öl jag druckit i mitt liv, dock har ju yrseln varit ett av målen många gånger. När ett av favoritbryggerierna producerar en öl som denna måste den ju bara provas. Den doftar makalöst mycket humle och en del frukt. Smaken håller jämna steg med doften och är mycket fyllig och satan så besk, sist men inte minst den ser verkligen ut som en ale ska göra. Vill du vara tuff utan att bli berusad - drick Nanny State. Vill du få maltmage utan att vingla på kvällen - tryck i dig några Nanny State.

Patas betyg: 6
Mattes betyg: 6

Jämtlands Bryggeri - Pilgrim

Förutom Bärnsten inhandlades även Pilgrim från Jämtlands bryggeri. Meritlistan är imponerande. På nio år på Stockholm Beer Festival har Pilgrim kammat hem nio guld, tre silver och ett brons samt ett brons för bästa svenska öl oavsett kategori.


Till skillnad från Bärnsten lever Pilgrim upp till förväntningarna. Härligt kraftfull doft av humle & lite sött. Å för att vara en öl på 4,5% så levererar Pilgrim en smakexplosion som imponerar. Smörkola, humle, beska & lite syrligt på en och samma gång. Det här är en ale som kommer att köpas igen.

Mattes betyg: 7
Patas betyg: 7

Patas kommentar: Jag kan inte annat än att hålla med min kollega på alla punkter. Jag blev mycket positivt överraskad av denna Pilgrimsbrygd.

Sharp's Brewery - Harvest Ale

Jag erkänner. Den här Harvest Alen från Sharp's köptes bara för att Nils Oscar gjorde en sån jävla god Harvest Ale. Det var inte den här. Den var inte äcklig men ändå inget jag skulle köpa igen varför jag inte kan ge den mer än knappt godkänt. Ingen smak som sätter sig på minnet.

Mattes betyg: 4

Jämtlands Bryggeri - Bärnsten

Från första besöket på Stockholm Beer Festival 2003 minns jag Jämtlands Bryggeri för deras versioner av Heaven och Hell. Vet att jag tyckte att Hell var godare men om det bara var för att vara tuff eller om det verkligen var en smakfråga kan jag inte minnas tyvärr... Nu såg jag Hell på hyllan men föll ändå för Bärnsten som jag inte provat. Proklamerar man saker på etiketten som att sorten på de senaste nio åren på Stockholm Beer Festival vunnit två guld, sju silver och ett brons samt att 2001 fick Bärnsten Guld för bästa svenska öl oavsett kategori så saknas det ju anledning att misstro att det ska smaka illa.

Illa smakar det inte, men jag är mindre övertygad om att det år 2001 fanns många eller kvalitativa utmanare. För så pass imponerande att den skulle vara bästa svenska öl oavsett kategori låter rätt otroligt. Bärnsten är en ljus lager som är godkänd men inte mycket mer skulle det visa sig. Brödig smak med lite svaga citrusinslag och ganska kraftfull doft.

Mattes betyg: 5