fredag 8 oktober 2010

S:t Eriks Pompona Porter

Detta blir en recension av annorlunda variant. Denna porter användes till att laga en söndagsmiddag i bästa husmanstil - Stormaktslåda (från Sveriges Nya Landskapsrätter). Då jag är en äkta närking passar denna variant på landskapsrätten Skomakarlåda mig alldeles utmärkt, nästan bättre då såsen här baseras på porter. Problemet är bara att rätten ska tillagas med en Stormaktsporter från Närke Kulturbryggeri som inte går att köpa på bolaget, så då valde jag S:t Eriks Pompona Porter för det var den jag hade hemma.

Sammanfattningsvis kan sägas att såsen blir fantastisk, köttet mycket mört, moset riktigt krämigt och middagen avnjutes gärna med en pint kall Guinness,

Vad som behövs för fyra personer är:
1 kg högrev
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 krossade enbär
3 dl porter
2 msk konc kalvfond
1/2 dl japansk soja
1 dl vispgrädde
1-2 msk svartvinbärsgelé
majsstärkelse
salt, vitpeppar
Mos
500 g potatis
500 g palsternacka
1 msk smör
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Purjolöksfräs
10 cm purjolök
150 g varmrökt sidfläsk

Gör följande:
1. Sätt ugnen på 125 C
2. Skala och bita moroten i 2-3 cm bitar. Skala och finhacka lök o vitlök. Lägg ner grönsakerna i en ugnsäker kastrull/gryta tillsammans med kött, enbär, kalvfond, soja och 1 dl vatten. Ställ in i ugnen 3-6 timmar, tills köttet är riktigt mört.
3. Mos. Skala och bita potatis o palsternacka. Koka mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 min. Pressa i potatispress och rör ner smöret. Värm mjölk o grädde och vispa ner i moset. Smaka av med salt och peppar.
4. Purjolöksfräs. Ansa och skär purjon i strimlor. Tärna fläsket i cm stora bitar och stek i smör 3-5 min, tills det får färg. Tillsätt purjolök och fräs i någon minut. Låt rinna av på papper.
5. Ta upp köttet ur grytan och håll varmt.
6. Sila ner skyn i en kastrull, red av med majsstärkelse utrörd i grädde. Koka upp såsen och låt sjuda i någon minut. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar, tillsätt vinbärsgelén.
7. Skär köttet i skivor , lägg på moset såsa runt om och toppa med purjofräs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar